close
HAND MADEKULINARIA

Sezamowo – w biżuterii i w kuchni

Wszak pogoda nie sprzyja gotowaniu, ale jakoś mnie naszło na kompot z rabarbaru, zupę pomidorową, młodą kapustkę i… rogaliki. Oczywiście te ostatnie z modeliny 🙂 Polane karmelem i posypane sezamem.

 
Sezamowo-karmelowe rogaliki dodatkowo urozmaiciłam własnoręcznie robionymi kokardkami. Pomysł na kolczyki zainspirował mnie również kulinarnie – podrzucam Wam też recepturę na pyszną pastę z sezamu.
Wiecie, że w czasach starożytnych ziarno sezamu było uznawane za “przyprawę bogów”? 🙂 Wzmianki o najstarszych słodyczach świata dotyczą właśnie sezamu. Osobiście bardzo lubię chałwę i sezamki, choć w niewielkich ilościach (w przeciwieństwie do czekolady:P). Co do samego sezamu bardzo fajnie sprawdza się w zupie czy sałatce, nie mówiąc już o pieczywie 🙂 I tu natchnęło mnie właśnie, żeby zrobić humus (pastę do pieczywa, krakersów, nachosów itp.), oto przepis:
HUMUS
składniki:
180 g sezamu
1 cytryna
2 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
480g ciecierzycy
natka pietruszki
1 łyżka sody
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
1. Ciecierzycę myjemy kilkakrotnie do momentu aż woda stanie się przejrzysta.

 

2. Wrzucamy ciecierzycę do miski z 2-3 litrami wody zmieszanej z sodą oczyszczoną. Wstawiamy do lodówki i pozostawiamy na noc.

 

3. Ciecierzycę płuczemy i wkładamy do garnka z wodą.

 

4. Gotujemy ciecierzycę bez dodatku soli aż zawrze. W trakcie gotowania potrawę mieszamy i zdejmujemy z wierzchu powstałą pianę.

 

5. Gdy ciecierzyca będzie miękka i łatwo będzie ją rozgnieść w palcach, zlewamy wodę.

 

6. Jeszcze ciepłą ciecierzycę przekładamy do miski i miksujemy. Gdy okaże się zbyt gęsta, dodajemy niewielką ilość wody. Konsystencja humusu powinna być rzadsza niż oczekujemy, gdyż ma on tendencję do gęstnienia.

 

7. Odstawiamy pastę, aby nieco ostygła, po czym dodajemy surowy sezam, oliwę z oliwek, sól i stopniowo sok z cytryny.

 

8. Przyprawiamy kminkiem i czosnkiem tuż przed podaniem.

 

9. Przed podaniem humus możemy przechowywać w lodówce.

 

10. Podajemy go z oliwą z oliwek, posypany posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂
Marti
Tags : biżuteria z modelinykolczyki z modelinyprzepisyrogalikisezam
Close