close
KULINARIA

Przepis na ciasteczka owsiane z brązowym cukrem

Z domowych słodkości szczególnie lubię te, które kojarzą mi się z czymś przyjemnym, z dzieciństwem, klimatem czyjegoś domu lub po prostu z jakąś osobą bliską mojemu sercu. Ciastka owsiane kojarzą mi się z moją Matką Chrzestną, z którą dawniej miałam okazję pierwszy raz piec te smakołyki. Można zrobić je z czekoladą, rodzynkami lub innymi bakaliami. Ja i mój mąż przepadamy za nimi.

Przepis na ciasteczka owsiane z brązowym cukrem:

SKŁADNIKI:
* 20 dag masła o temperaturze pokojowej
* 1 szklanka brązowego cukru typu Muscadavo (jest to taki mokry brązowy cukier o aromacie melasy, można kupić go stacjonarnie np. w Almie)
* 3 szklanki płatków owsianych
* 1 i 1/3 szklanki mąki
* 2 jajka
* ziarenka z 1 laski wanilii (w zastępstwie lub dodatkowo można dodać łyżeczkę cukru waniliowego/wanilinowego)
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* trochę soli
* rodzynki, kawałki czekolady (ja używam gotowych czekoladowych łezek), orzechy, cynamon – dobór i ilość według uznania.
Mieszam masło i cukier, dodaję jajka. Cały czas mieszając powoli dosypuję przesianą wcześniej z proszkiem, cukrem waniliowym i solą mąkę. Jeśli użyjesz cynamonu to jest dobry moment, aby go dodać. Gdy masz do dyspozycji laskę wanilii, to należy ją przeciąć i wyłuskać z niej nasionka. Następnie dodaję płatki oraz pozostałe składniki czyli rodzynki, czekoladę itd.

Masę trzeba nałożyć łyżką na wysmarowaną blaszkę formując okrągłe płaskie ciasteczka.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Ciastka pieką się około 15 minut na złoty brąz.

Smacznego!

Myślę, że takie wypieki mogą się też fajnie sprawdzić, jeśli nie chcemy pójść w odwiedziny z pustymi rękami (np. na Święta) 🙂

A jaka jest Twoja ulubiona receptura na ciasteczka?

pozdrawiam
Tags : ciasteczkaciastka owsianeprzepisy
Close