close
KULINARIA

Prosty przepis na chleb z jagodami goji

Czy wyobrażasz sobie, żeby do Twoich codziennych czynności miało dołączyć pieczenie chleba? Pewnie niekoniecznie 🙂 A jeżeli powiem Ci, że może to być łatwe, szybkie i bez oblepionych rąk? Sprawdź, jak można stworzyć ciepły bochenek chleba z najzdrowszymi owocami świata, odkrywając przy tym nowe smaki. I nie musi to być od święta!


Składniki:
1 kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżka soli
8 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych
1 kg mąki pszennej (typ 650)
10 łyżek jagód goji
15 dag słonecznika
10 dag otrębów orkiszowych
8 łyżek siemienia lnianego

I niezbędne narzędzie: tłuczek do ziemniaków 🙂

Wykonanie:
Do ciepłej wody dodaj pokruszone drożdże, sól i cukier.

Po rozpuszczeniu składników stopniowo trzeba dosypać otręby i mąkę – całość zagniaj tłuczkiem do ziemniaków. Mimo, że w składzie podałam 1kg mąki, to tak naprawdę dodawaj mąkę stopniowo, dopóki ciasto nie odrywa się luźno od tłuczka. Być może trochę mąki z tego kilograma zostanie.
Wyrabianie ciasta należy zakończyć, gdy jest gładkie i lśniące, ma pęcherzyki powietrza oraz odstaje od naczynia. Do ciasta na końcu dodaj ziarna, płatki i jagody goji. Po dokładnym wymieszaniu odstaw ciasto do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). Pulchną masę wyłóż do foremek. Ja do tego typu wypieków używam prostych podłużnych silikonowych form.
Podana ilość składników wystarczy na 3-4 bochenki chleba. Na koniec posyp masę chlebową ulubionymi ziarnami i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na około 45-60 min, temperatura 180 stopni.
Tak przygotowany chleb nie przyrumieni się mocno, po upieczeniu jest dosyć blady. Aby uzyskać efekt rumianej skórki po wyłożeniu ciasta do formy możesz posmarować je jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Ja tego nie robiłam. Do upieczonych bochenków delikatnie przyłożyłam na moment wilgotną ściereczkę – chleb staje się wtedy bardziej miękki.
Słówko o owocach dodanych do chleba:
Jagody goji są zwane czerwonymi diamentami – dzięki bogactwu antyoksydantów ich spożywanie wspomaga budowę nowych komórek organizmu oraz regeneruje te stare, chroni nasze DNA przed uszkodzeniami, a także spowalnia procesy starzenia – cudownie, prawda? Jagody goji zawierają zeaksantynę oraz luteinę, co wspomaga prawidłowe widzenie. Dzięki błonnikowi regulują układ trawienny. Ich składniki odżywcze wspomagają nasz układ odpornościowy, wzmacniają stawy i kości, poprawiają pamięć. Najbardziej przekonuje mnie do nich fakt, że przyczyniają się do długowieczności! 😉
Tak przygotowany chleb zmieni postać Twojego śniadania i wniesie zdrowy naturalny akcent do codziennej diety. I co najważniejsze: jest przepyszny! Nawet solo smakuje wyśmienicie.

Inne propozycje dodatków do chleba: pestki dyni, sezam, czarnuszka (czyli kmin czarny), orzechy (dowolny rodzaj), żurawina, różnego rodzaju otręby i zioła.

A Ty jak podchodzisz do tematu pieczenia chleba w domu?

pozdrawiam

Zapisz

Tags : chlebkuchniaprzepis
Close